Menu

wtorek, 4 grudnia 2012

Old Poland - Bursztyn





Pośród szlachetnych serów z grupy „Old Poland” Bursztyn stanowi kulminację sztuki serowarskiej. To wyjątkowy ser, który tak jak Radamer, wszedł na stałe do kanonu polskiego serowarstwa. Bursztyn najbardziej przypomina słynny, włoski ser Grana Padano. Kto lubi dobrej jakości czerwone wino lub wina z podsuszanych winogron, wcześniej czy później zaprzyjaźni się z Bursztynem.
Wyróżnia go wiele cech, wśród których najważniejsze to najlepsze mleko z wyselekcjonowanych gospodarstw, specyficzna podpuszczka i szczepionki, cztery doby spędzone w solance i przede wszystkim wyjątkowo długi czas dojrzewania: 6, 8 i 12 miesięcy dla różnych gatunków Bursztyna. Miąższ tego sera jest wyraźnie zwarty, lekko kruchy z charakterystycznymi kryształkami w masie serowej. W żadnym wypadku nie wolno go kroić i nie wolno podawać prosto z lodówki. Bursztyn powinien być łupany, tak jak w przypadku parmezanu czy Grana Padano, oraz serwowany w pokojowej temperaturze. Wówczas uwalnia pełnię swych złożonych aromatów z nutami maślanymi, liśćmi orzecha, wanilii i dojrzałej czereśni. W odejściu łagodne posmaki przeobrażają się stopniowo w wyraźną pikantność wypełniającą usta.
  • najlepiej jeść go bez dodatków, w odłupanych od serowego kręgu kawałkach
  • niekiedy można go posmarować galaretką z białego wina, przegryzać kawałkami dojrzałego melona lub dojrzałej, surowej gruszki
  • w wersji 8. i 12. miesięcznej doskonale może zastąpić parmezan, jako dodatek do pasty
  • genialnie komponuje się ze zdecydowanymi, beczkowymi winami wytrawnymi (Barolo, Rioja, Amarone) i długo leżakującymi winami półwytrawnymi (Tokaj, Sauternes, Madera, Marsala)
Wartość odżywcza w 100g:
Wartość energetyczna 1498 kJ (361 kcal)
białko 26 g
węglowodany 0,1 g
tłuszcz 28,5 g


Cena: 190 g - ok. 10 zł


Moja opinia:
Ser o wyjątkowym owocowym aromacie. Lekko kruchy. Nie wysycha. Cieszę się, że mogłam go spróbować. Smak wyborny, po prostu miód w ustach. Przy przygotowywaniu potraw byłam bardzo zadowolona ze smaku oraz aromatu.  Ser pakowany jest w opakowania wielokrotnego otwierania i zamykania dzięki temu nie wysycha. Walory smakowe Bursztyna zostały uhonorowane na Europejskim Festiwalu Serów I miejscem w kategorii serów twardych.

Wyjątkowy i niepowtarzalny smak Bursztyna z wyczuwalnymi charakterystycznymi kryształkami odkryłam podczas przygotowania takich potraw: 

Naleśniki z parówką i serem 


































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz