Składniki:
- kalafior
- makaron (łazanki lub wstążki)
- 2 łyżki oleju
- 3 spore pomidory
- 3 spore ogórki
- pęczek szczypiorku
- pęczek koperku
- pęczek pietruszki
- przyprawa w płynie - maggi
- sól, pieprz
- majonez
Wykonanie:
Kalafior podzielić na drobne różyczki, zalać maggi, odstawić na minimum dwie godziny w chłodne miejsce (można na noc do lodówki), co jakiś czas mieszając. Ugotować makaron al dente, dodać olej by makaron się nie sklejał. Ostudzić.
Pomidory sparzyć, pokroić w kostkę. Ogórki pokroić w kostkę. Kalafior odsączyć z przyprawy, dodać łazanki, pomidory, ogórki. Szczypiorek, koperek i pietruszkę posiekać i dodać do reszty składników. Całość wymieszać z kilkoma łyżkami majonezu. Doprawić pieprzem i solą.
Wygląda smakowicie, nie robiłam nigdy z kalafiorem.
OdpowiedzUsuńale ten kalafior trzeba ugotowac czy jak ? :D
OdpowiedzUsuńNie, nie trzeba gotować, można sparzyć wrzątkiem, a później polać sosem sojowym i odstawić do lodówki. Kalafior nabierze lepszego smaku i stanie się trochę miękki. Bez obaw można jeść surowy kalafior :)
Usuń