niedziela, 20 stycznia 2013

Krokiety ziemniaczane z sosem grzybowym

Kolejna odsłona kuchni PRL. Uwielbiałam je jeść w dzieciństwie, a nawet sama je robiłam w późniejszym czasie. Smakowały na różne sposoby, z sosem mięsnym, z buraczkami. Danie to, jakże popularne kiedyś w barach mlecznych, dziś ja podaję na swój stół. :)

Składniki:
  • 50 dag ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 1 jajko 
  • 1 mała cebula
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz, majeranek
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Sos
  • 10 suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 1/2  szklanki słodkiej śmietanki
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
Wykonanie:

Ziemniaki wystudzić, obrać, przecisnąć przez praskę. 1 cebulę posiekać, zrumienić na oleju. Z ziemniaków, cebuli, jajka, mąki i 1 łyżki bułki tartej wyrobić gładką masę. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Z masy ziemniaczanej uformować krokiety, obtoczyć w pozostałej bułce tartej, smażyć 5-6 min na rozgrzanym oleju.
Grzyby wypłukać, zalać wodą, zagotować, odcedzić i zalać świeżą wodą (ok. 0,5 l), osolić, ugotować do miękkości. Wywar odcedzić, wystudzić, grzyby pokroić w paski. Cebulę posiekać, zeszklić na maśle, dodać mąkę. Rozprowadzić zasmażkę wywarem, zagotować. Dodać grzyby i śmietankę, wymieszać, doprawić solą oraz pieprzem. Krokiety polać sosem, posypać natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz