środa, 23 stycznia 2013

Herbaciany ryż na mleku z syropem porzeczkowym

Składniki:

  • pół szklanki ryżu białego
  • 3 torebki herbaty TEEKANNE Forest Fruit
  • 1 łyżeczka masła
  • cukier waniliowy
  • syrop z czarnej porzeczki Polska Róża
  • 1 szklanka mleka
Wykonanie:
Herbatę zalać wrzątkiem do połowy szklanki. Po 5 minutach wyjąć torebki i wlać herbatę do garnka. Dodać pół szklanki mleka i zagotować. Do gotującego się mleka wsypać ryż "(najlepiej biały Halina) i gotować mieszając. Gdy ryż wchłonie płyn dodać masło i pozostałe mleko, najlepiej dolewając po 2 łyżki i gotować do momentu aż ryż zmięknie. Dodać cukier waniliowy. Przełożyć do miseczki i polać syropem porzeczkowym.

1 komentarz:

  1. Jaki świetny pomysł! :) Takiego ryżu jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń