czwartek, 17 stycznia 2013

Kotleciki z kaszy gryczanej z sosem warzywnym

Przepis ten bierze udział w konkursie Zdrowie w kaszach organizowany przez Polska Gotuje.
  • Składniki

    kasza gryczana prażona w torebce (np. Halina) 100 gramów
    tarty ser zółty 100 gramów
    otręby żytnie (np. Kupiec) 2 łyżki
    otręby owsiane (np. Młyny Stoisław) 2 łyżki
    jajka świeże 2 sztuki
    otręby żytnie Do panierowania, ewentualnie można użyć bułki tartej 4 łyżki
    Sos warzywny
    papryka czerwona 2 sztuki
    cebula czerowna 1 sztuka
    marchew długa 2 sztuki
    mrożona fasolka szparagowa 3 łyżki
    seler łodyga 3 łyżki
    ogórek konserwowy 2 sztuki
    kaszka kukurydziana (np. Kupiec) 2 łyżki
    bazylia suszona lub świeża 1 łyżka
    pieprz mielony czarny 1 łyżeczka
    papryka czerwona ostra w proszku (np. Marsyl) 1 szczypta
    papryka słodka w proszku 1 łyżeczka
    musztarda 1 płaska łyżka
    sól (do smaku)
    oliwa z oliwek- do smażenia
    Porcje: 3
  • Sposób przygotowania

    1
    Kaszę ugotować w osolonej wodzie troszkę dłużej niż jest to napisane na opakowaniu. Odsączyć. Przesypać do miseczki i rozgnieść widelcem. Dodać do niej starty żółty ser, otręby i jajka. Wyrobić masę. Formować małe kotleciki i obtaczać w otrębach lub bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
    2
    Cebulę obrać i pokroić w plasterki. Zeszklić na oliwie. Marchew obrać i pokroić w plasterki. Dodać do cebuli i podsmażać na małym ogniu. Przełożyć do rondelka, dodać pokrojone w plasterki ogórki i wlać 1/4 szklanki wody. Przykryć i dusić aż marchew będzie miękka. Pod koniec dodać pokrojoną w paski paprykę i wszystkie przyprawy. Jeśli jest konieczność to dolać wodę tak, aby warzywa były zakryte. Dodać musztardę. Podgotować jeszcze trochę i na koniec zagęścić kaszką kukurydzianą.
    3.       Na talerz wyłożyć sos i na to kotleciki. Smacznego !


2 komentarze:

  1. muszę to zrobić bo na pewno pyszne, bardzo lubię takie warzywne sosy no i uwielbiam kaszę gryczaną :) mniam

    OdpowiedzUsuń