-
Składniki
kasza gryczana prażona w torebce (np. Halina) 100 gramów tarty ser zółty 100 gramów otręby żytnie (np. Kupiec) 2 łyżki otręby owsiane (np. Młyny Stoisław) 2 łyżki jajka świeże 2 sztuki otręby żytnie Do panierowania, ewentualnie można użyć bułki tartej 4 łyżki Sos warzywny papryka czerwona 2 sztuki cebula czerowna 1 sztuka marchew długa 2 sztuki mrożona fasolka szparagowa 3 łyżki seler łodyga 3 łyżki ogórek konserwowy 2 sztuki kaszka kukurydziana (np. Kupiec) 2 łyżki bazylia suszona lub świeża 1 łyżka pieprz mielony czarny 1 łyżeczka papryka czerwona ostra w proszku (np. Marsyl) 1 szczypta papryka słodka w proszku 1 łyżeczka musztarda 1 płaska łyżka sól (do smaku) oliwa z oliwek- do smażenia Porcje: 3 -
-
Sposób przygotowania
- 1
- Kaszę ugotować w osolonej wodzie troszkę dłużej niż jest to napisane na opakowaniu. Odsączyć. Przesypać do miseczki i rozgnieść widelcem. Dodać do niej starty żółty ser, otręby i jajka. Wyrobić masę. Formować małe kotleciki i obtaczać w otrębach lub bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
- 2
- Cebulę obrać i pokroić w plasterki. Zeszklić na oliwie. Marchew obrać i pokroić w plasterki. Dodać do cebuli i podsmażać na małym ogniu. Przełożyć do rondelka, dodać pokrojone w plasterki ogórki i wlać 1/4 szklanki wody. Przykryć i dusić aż marchew będzie miękka. Pod koniec dodać pokrojoną w paski paprykę i wszystkie przyprawy. Jeśli jest konieczność to dolać wodę tak, aby warzywa były zakryte. Dodać musztardę. Podgotować jeszcze trochę i na koniec zagęścić kaszką kukurydzianą.
- 3. Na talerz wyłożyć sos i na to kotleciki. Smacznego !
czwartek, 17 stycznia 2013
Kotleciki z kaszy gryczanej z sosem warzywnym
Przepis ten bierze udział w konkursie Zdrowie w kaszach organizowany przez Polska Gotuje.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
muszę to zrobić bo na pewno pyszne, bardzo lubię takie warzywne sosy no i uwielbiam kaszę gryczaną :) mniam
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne i rozgrzewające :)
Usuń