Składniki:
- 5 dużych marynowanych filetów ze śledzi
- 2 ugotowane marchewki
- 3 korniszony
- 2 ugotowane cebule
- 1 kwaśne jabłko
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz, cukier
- kilka gałązek natki pietruszki
Wykonanie:
Filety osaczyć z zalewy, pokroić na 2-3-centymetrowe kawałki. Marchewki i korniszony pokroić w słupki, obrane jabłko i białka jajek w kostkę, cebule posiekać. Wszystkie składniki wymieszać.
Żółtka utrzeć z musztardą, połączyć z majonezem i śmietaną. Doprawić sałatkę solą, pieprzem i cukrem, polać sosem. Ozdobić natką pietruszki.
Tu na prawdę są tylko 3 łyżki majonezu? Bo wygląda jakby było go duuuużo więcej ;) Ja tych sklepowych majonezów unikam, bo nigdy nie wiem co tam dali do środka, wolę zrobić domowy - jajko, musztarda i olej rzepakowy (najlepiej, bo ma najlepszy skład tłuszczowy), wtedy wiem, że jest zdrowo :) Sama sałatka jednak przypomina mi smaki jakie kojarzę z dzieciństwa i "imienin u cioci" :)
OdpowiedzUsuńTak, 3 łyżki no i śmietana i musztarda, może dlatego wydaje się, że jest tego dużo. Ja zwykle używam kieleckiego, bo dla mnie najlepszy w smaku :)
UsuńLubię :)
OdpowiedzUsuńA kiedy w końcu opublikuje pani wyniki konkursu który skończył się 29.12??
OdpowiedzUsuńProszę o cierpliwość. Czekam na odpowiedź ze strony Polskiej Róży. Podejrzewam, że wyniki będą w przyszłym tygodniu :)
UsuńWitam na ile osób ta sałatka z tego właśnie przepisu ??
OdpowiedzUsuńWystarczy na 4 solidne porcje.
Usuń