piątek, 4 stycznia 2013

Sałatka śledziowa

Tak jak wspominałam jakiś czas temu, na moim blogu będą się pojawiać przepisy kuchni PRLu, postanowiłam przypomnieć smaki tamtych lat i zaczynam od sałatki śledziowej*. 

Składniki:


  • 5 dużych marynowanych filetów ze śledzi
  • 2 ugotowane marchewki
  • 3 korniszony
  • 2 ugotowane cebule
  • 1 kwaśne jabłko
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz, cukier
  • kilka gałązek natki pietruszki
Wykonanie:

Filety osaczyć z zalewy, pokroić na 2-3-centymetrowe kawałki. Marchewki i korniszony pokroić w słupki, obrane jabłko i białka jajek w kostkę, cebule posiekać. Wszystkie składniki wymieszać.
Żółtka utrzeć z musztardą, połączyć z majonezem i śmietaną. Doprawić sałatkę solą, pieprzem i cukrem, polać sosem. Ozdobić natką pietruszki.

*źródło: PRL od kuchni, Wiesław Kot





Śledziowe szaleństwa

7 komentarzy:

  1. Tu na prawdę są tylko 3 łyżki majonezu? Bo wygląda jakby było go duuuużo więcej ;) Ja tych sklepowych majonezów unikam, bo nigdy nie wiem co tam dali do środka, wolę zrobić domowy - jajko, musztarda i olej rzepakowy (najlepiej, bo ma najlepszy skład tłuszczowy), wtedy wiem, że jest zdrowo :) Sama sałatka jednak przypomina mi smaki jakie kojarzę z dzieciństwa i "imienin u cioci" :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, 3 łyżki no i śmietana i musztarda, może dlatego wydaje się, że jest tego dużo. Ja zwykle używam kieleckiego, bo dla mnie najlepszy w smaku :)

      Usuń
  2. A kiedy w końcu opublikuje pani wyniki konkursu który skończył się 29.12??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę o cierpliwość. Czekam na odpowiedź ze strony Polskiej Róży. Podejrzewam, że wyniki będą w przyszłym tygodniu :)

      Usuń
  3. Witam na ile osób ta sałatka z tego właśnie przepisu ??

    OdpowiedzUsuń