Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1 kostka margaryny
- 3 żółtka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 1 kg jabłek
- 3 torebki herbaty TEEKANNE Magic Apple
- 1/2 szklanki wody
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 15 dag rodzynek
Pianka:
- 3 białka
- 3 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
- Mąkę przesiać przez sito i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, żółtka, margarynę i zagnieść ciasto. Przygotować blaszkę. Wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ją ciastem.
- Jabłka obrać i pokroić na cząstki. Wrzucić do garnka. Herbatę zalać wrzątkiem do połowy szklanki i parzyć około 5 minut. Wyjąć torebki i napar wlać do jabłek. Dodać cukier i dusić jabłka do miękkości. Pod koniec dodać rodzynki (użyłam rodzynek Skworcu) i często mieszając trzymać jeszcze na ogniu, aż woda wyparuje. Wsypać mąkę ziemniaczaną i szybko wymieszać, tak aby nie było grudek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec około 55 minut.
- Z białek ubić pianę, dodać cukier puder i nadal ubijać, aż piana będzie błyszcząca. 15 minut przed końcem pieczenia wylać pianę na jabłka. Herbata dodana do jabłek nada ciastu wspaniały aromat i niepowtarzalny smak.
Dodatek herbaty mnie zainteresował :)
OdpowiedzUsuń