czwartek, 24 stycznia 2013

Racuchy z twarogu

Kolejna odsłona kuchni PRL. Pyszne racuszki z twarogu. Idealne na śniadanko, są aromatyczne i rozpływające się w ustach.

Składniki:

  • 50 dag mielonego twarogu
  • 4 jajka
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej np Kupiec
  • 2 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • sól
  • margaryna do smażenia
Wykonanie:



Żółtka utrzeć z masłem, cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać twaróg, mąkę, dokładnie wymieszać. Ubić pianę z białek z dodatkiem szczypty soli, połączyć z masą twarogową.
Formować łyżką okrągłe racuchy, smażyć na rumiano z obu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu. Podawać posypane cukrem lub polane śmietaną.


1 komentarz:

  1. Znam te placuszki pieczone razem z jabłkami. Polecam

    OdpowiedzUsuń