wtorek, 29 października 2013

Pyszny sernik

Przepis znaleziony w jakiejś starej gazecie. Cudownie wilgotny i gładki, ma delikatny smak i wspaniały aromat. Poza tym długo zachowuje świeżość. Musisz spróbować.

Składniki:

  • 1 kg sera trzykrotnie mielonego
  • 6 jaj
  • 1 kostka margaryny
  • 2 budynie śmietankowe np. Wodzisław
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 10 dag bakalii
  •  2 niepełne szklanki cukru
  • 2 torebki cukru waniliowego np. Wodzisław
  • 5 dag smażonej skórki pomarańczowej
  • sok z 1/2 cytryny 
  • bułka tarta do formy 

Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka zmiksować z cukrem, odrobinką soli, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny. Utrzeć na puszysty kogel-mogel. Miksując dodawać po łyżce sera i budyniu. Gdy masa będzie gładka i puszysta dolewać powoli roztopioną i ostudzoną margarynę. Dokładnie wymieszać. Na końcu dodać osuszone i oprószone mąką bakalie.  Białka ubić na sztywną pianę i dokładnie ale delikatnie połączyć z masą serową. Dużą tortownicę ( użyłam tortownicy z zestawu Kaiser Backform Starter Backform-Set, dostępny w sklepie redcoon.pl.
) wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Masę serową wylać na środek formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 60 minut. Nie należy wyjmować sernika z piekarnika tuż po jego wyłączeniu. Sernik powinien powoli stygnąć przy lekko uchylonych drzwiczkach. 

8 komentarzy:

  1. pyszności:) uwielbiam serniki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda na taki jak lubię najbardziej: ciężki i napakowany bakaliami. Klasyczny polski sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda wyjątkowo kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mało, niech zamiast margaryny będzie masło. A zamiast budyniu trochę mąki ziemniaczanej lub kaszy manny i będzie to prawdziwy ciężki polski sernik. I jeżeli ser jest tłusty, to trzeba ograniczyć nieco tłuszcz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie zależało mi na ciężkim serniku, a ten według opinii próbujących jest bardzo delikatny i wilgotny :)

      Usuń
  5. Wygląda genialnie! Bardzo lubię serniki z dużą ilością bakalii... a skoro piszesz, że nie jest ciężki to idealnie dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń