Składniki:
- 1 kg sera trzykrotnie mielonego
- 6 jaj
- 1 kostka margaryny
- 2 budynie śmietankowe np. Wodzisław
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 10 dag bakalii
- 2 niepełne szklanki cukru
- 2 torebki cukru waniliowego np. Wodzisław
- 5 dag smażonej skórki pomarańczowej
- sok z 1/2 cytryny
- bułka tarta do formy
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka zmiksować z cukrem, odrobinką soli, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny. Utrzeć na puszysty kogel-mogel. Miksując dodawać po łyżce sera i budyniu. Gdy masa będzie gładka i puszysta dolewać powoli roztopioną i ostudzoną margarynę. Dokładnie wymieszać. Na końcu dodać osuszone i oprószone mąką bakalie. Białka ubić na sztywną pianę i dokładnie ale delikatnie połączyć z masą serową. Dużą tortownicę ( użyłam tortownicy z zestawu Kaiser Backform Starter Backform-Set, dostępny w sklepie redcoon.pl.
) wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Masę serową wylać na środek formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 60 minut. Nie należy wyjmować sernika z piekarnika tuż po jego wyłączeniu. Sernik powinien powoli stygnąć przy lekko uchylonych drzwiczkach.
) wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Masę serową wylać na środek formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 60 minut. Nie należy wyjmować sernika z piekarnika tuż po jego wyłączeniu. Sernik powinien powoli stygnąć przy lekko uchylonych drzwiczkach.
pyszności:) uwielbiam serniki:)
OdpowiedzUsuńWygląda na taki jak lubię najbardziej: ciężki i napakowany bakaliami. Klasyczny polski sernik :)
OdpowiedzUsuńWygląda wyjątkowo kusząco :)
OdpowiedzUsuńA jak smakował.. mmm... :)
UsuńMało, niech zamiast margaryny będzie masło. A zamiast budyniu trochę mąki ziemniaczanej lub kaszy manny i będzie to prawdziwy ciężki polski sernik. I jeżeli ser jest tłusty, to trzeba ograniczyć nieco tłuszcz.
OdpowiedzUsuńNie zależało mi na ciężkim serniku, a ten według opinii próbujących jest bardzo delikatny i wilgotny :)
UsuńWygląda genialnie! Bardzo lubię serniki z dużą ilością bakalii... a skoro piszesz, że nie jest ciężki to idealnie dla mnie :)
OdpowiedzUsuńFajny taki sernik.
OdpowiedzUsuń