piątek, 26 kwietnia 2013

Śledzie w korzennej marynacie

Składniki:
  • 5 filetów solonych matias
  • cytryna
  • olej
  • ziele angielskie
  • gorczyca
  • liście laurowe
  • cynamon
  • odrobina cukru
  • sproszkowane goździki
  • pieprz w ziarnach
  • imbir


Przygotowanie:


Filety namoczyć min 4h , opłukać i wysuszyć, pokroić na jednakowe kawałki ok 5 cm. Cebulę pokroić w kostkę. Cynamon, cukier, sproszkowany imbir oraz goździki wymieszać. Obraną cytrynę pokroić w plasterki. W miseczce układać warstwami cebulę, śledzie i cytrynę. Na cebulę wykładać po listku laurowym i po kilku ziarnach ziela angielskiego. Na każdą warstwę śledzi posypać przyprawy, gorczycę i zmielony pieprz kolorowy. Zalać olejem, odstawić na minimum 3 dni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz