Składniki:
po łyżeczce:
- ziele angielskie
- gorczyca
- cynamon
- cukier
- goździki
- pieprz w ziarnach ( może być kolorowy)
- imbir
Przygotowanie:
Filety namoczyć min 4h ,
opłukać i wysuszyć, pokroić na jednakowe kawałki ok 5 cm. Cebulę
pokroić w kostkę. Ziele angielskie, cynamon, goździki, pieprz, imbir i liście laurowe zmielić w młynku lub zblendować. Wymieszać z cukrem i gorczycą. Obraną cytrynę pokroić w plasterki. W miseczce układać
warstwami cebulę, śledzie i cytrynę. Na każdą warstwę śledzi posypać przyprawy. Zalać olejem, tak aby przykrył śledzie, odstawić na
minimum 3 dni. Przygotowaną przyprawę można przełożyć do słoiczka ( na pewno zostanie ), będzie gotowa na kolejny raz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz