Składniki:
- kasza gryczana Lestello
- garść suszonych grzybów
- 1 cebula
- 2 ziela angielskie NMR
- 2 liście laurowe NMR
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka mąki
- 1 kostka bulionu grzybowego
- surówka z kiszonej kapusty
Wykonanie::
Grzyby zalać 1 l wody i namoczyć. W tej samej wodzie zagotować. Wyjąć i pokroić w paski. Podsmażyć na maśle razem z pokrojoną w kostkę cebulą. Gdy cebulka będzie szklista przełożyć całość do wywaru grzybowego, dodać kostkę bulionu i gotować 20 minut. Mąkę rozpuścić w 1/2 szklance wody. Wlać do wywaru zagęszczając sos. Dodać 2 łyżki śmietanki, doprawić pieprzem i solą. Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Przełożyć na talerz, polać sosem i podawać z surówką.Produkty wykorzystane:
Kasza gryczana Lestello
Liście laurowe
Ziele angielskie
bardzo lubię kaszę gryczaną z grzybami. tak samo z kiszoną kapustą, więc obiad w sam raz dla mnie
OdpowiedzUsuńCieszę się że trafiłam w Twój gust :) A może i jeszcze kogoś :)
Usuń