czwartek, 27 grudnia 2012

Sałatka z kalafiorem


Składniki:
  • kalafior
  • makaron (łazanki lub wstążki)
  • 2 łyżki oleju
  • 3 spore pomidory
  • 3 spore ogórki 
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek koperku
  • pęczek pietruszki
  • przyprawa w płynie - maggi
  • sól, pieprz
  • majonez
Wykonanie:
Kalafior podzielić na drobne różyczki, zalać maggi, odstawić na minimum dwie godziny w chłodne miejsce (można na noc do lodówki), co jakiś czas mieszając. Ugotować makaron al dente, dodać olej by makaron się nie sklejał. Ostudzić.

Pomidory sparzyć, pokroić w kostkę. Ogórki pokroić w kostkę. Kalafior odsączyć z przyprawy, dodać łazanki, pomidory, ogórki. Szczypiorek, koperek i pietruszkę posiekać i dodać do reszty składników. Całość wymieszać z kilkoma łyżkami majonezu. Doprawić pieprzem i solą.

3 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie, nie robiłam nigdy z kalafiorem.

    OdpowiedzUsuń
  2. ale ten kalafior trzeba ugotowac czy jak ? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, nie trzeba gotować, można sparzyć wrzątkiem, a później polać sosem sojowym i odstawić do lodówki. Kalafior nabierze lepszego smaku i stanie się trochę miękki. Bez obaw można jeść surowy kalafior :)

      Usuń