piątek, 5 października 2012

Krokiety z jajkiem i pieczarkami

Składniki:
  • 6 jajek
  • 50 dag pieczarek
  • łyżeczka czubrycy zielonej ( u mnie od NMR )
  • 2 małe cebule
  • masło
  • sól
  • pieprz
  • 12 naleśników
Panierka:
  • bułka tarta
  • jajko
  • vegeta
Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo. Pokroić w małą kosteczkę i wymieszać z czubrycą. Pieczarki zetrzeć na tarce a cebule pokroić w drobna kostkę i dusić na maśle. Gdy płynu będzie niewiele dodać pieprz i sól i dusić jeszcze aż cały płyn wyparuje. Ostudzić. Jajka wymieszać z pieczarkami. Na usmażone naleśniki nakładać porcję farszu i zawijać krokiety. Maczać najpierw w jajku rozkłóconym z odrobiną vegety a później w bułce. Smażyć na rumiany kolor. Podawać z barszczem czerwonym, na który przepis znajdziecie TUTAJ.

5 komentarzy:

  1. I to bardzo, ale nigdy nie używałam czubrycy i żałuję,krokiety z jej dodatkiem są o niebo lepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam takich krokietów. Ciekawa propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł z dodaniem jajka do krokietów :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam krokiety :)

    przy okazji zapraszam do mojej pierwszej akcji :)
    Więcej na blogu
    zielonakuchnia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń