poniedziałek, 29 października 2012

Sałatka gyros

Składniki:

  • pół główki kapusty pekińskiej
  • 2 pomidory
  • 5 ogórków konserwowych
  • podwójny  filet kurczaka
  • przyprawa do gyrosa (np. Marsyl)
  • 1 cebula
  • sól i pieprz
  • mały słoiczek majonezu
  • 5 łyżek keczupu (np. Develey)
Wykonanie:
Fileta umyć i pokroić w kostkę, posypać przyprawą i wymieszać tak, aby cały kurczak był w przyprawie. Odstawić na jakiś czas. Pokroić  pomidory w kostkę, a kapustę posiekać drobno. Ogórki przekroić na pół i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Kurczaka usmażyć na patelni na rumiany kolor. Ostudzić. Wszystkie składniki wrzucić do misy i wymieszać wraz z majonezem i keczupem. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Można też układać warstwowo w misie i na koniec polać keczupem i majonezem.

3 komentarze: