- 1 opakowanie ciasteczek kakaowych (użyłam HIT Bahlsen Black&White)
- 50 g margaryny
- 500 ml śmietanki kremówki (użyłam 30 % OSM Garwolin )
- 50 dag serka ( użyłam serniczek twarogowy OSM Garwolin)
- 100 g białej czekolady
- 1/2 szklanki cukru pudru
- biszkopty
- 1 łyżka żelatyny
- opcjonalnie konfitura morelowa i śliwkowa lub galaretka
Wykonanie:
- Ciasteczka pokruszyć. Roztopione masło połączyć z ciasteczkami. Na dno formy wyłożyć folię lub papier do pieczenia ( ja użyłam papieru SAGA). Dno wyłożyć masą z ciasteczek. Wstawić do lodówki.
- Serek połączyć z rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.
- Śmietanę kremówkę ubić wraz z cukrem pudrem. Połączyć delikatnie z serkiem.
- Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody. Ostudzić i połączyć z masą serową.
- Biszkopty ułożyć przy brzegu tortownicy. Masę serową przełożyć do formy. Wstawić do lodówki na 2 godziny.
- Konfitury podgrzać i przetrzeć przez sito. Polać nimi sernik. Wstawić ponownie do lodówki. Można też przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu i polać nią sernik. Również wstawić do lodówki.
mniam,uwielbiam serniki
OdpowiedzUsuńTen polecam w szczególności :)
Usuńz czekoladą jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki pod każdą postacią,ten wygląda bardzo apetycznie,ja robię z sera wiaderkowego odtłuszczonego z Lidla,wychodzi super.
OdpowiedzUsuńWypróbowałam ser z lidla ,jest do serników idealny a do masy dodałam ubitą śmietanę.
UsuńPiękny Ci wyszedł. Aż mi szkoda, że nic słodkiego w domu nie ma...
OdpowiedzUsuńDziękuję, oprócz fajnego wyglądu ma wspaniały smak. Sam sernik nie jet zbyt słodki, ale polewa z dżemu nadaje mu lekkiej słodyczy i cudowny smak :)
Usuń