- 40 dag fasoli jaś (u mnie Piękny Jaś - Kupiec)
- 25 dag boczku
- 25 dag kiełbasy
- 1 marchewka
- kawałek pietruszki
- kawałek selera
- 3 łyżki przyprawy "Pomidory z bazylią i czosnkiem NMR" lub koncentrat pomidorowy
- 1 cebula
- liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- majeranek
- 1 łyżka mąki
- sól i pieprz
- szczypta ostrej papryki ( u mnie Marsyl)
Wykonanie:
Fasolę wypłukać i namoczyć w wodzie na co najmniej 12 h. W tej samej wodzie zagotować dodając ziele, włoszczyznę, liść laurowy. Gotować 40 minut. Kiełbasę , boczek i cebulę pokroić w kostkę. Usmażyć na oleju na rumiano. Wrzucić do gotującej się fasoli. Wsypać przyprawę od NMR (zamiast tej przyprawy, która daje piękny kolor, smak oraz zapach można dodać koncentrat pomidorowy), sól i gotować do miękkości fasoli. Pod koniec gotowania dodać majeranek oraz pieprz i paprykę ostrą. Mąkę zarumienić na suchej patelni, wlać pół szklanki wody, uważając żeby się nie zrobiły grudki. Tak przygotowaną zasmażką zagęścić fasolę. Podgotować chwilę i gotowe. Smacznego !
Uwielbiam tą fasolkę !
OdpowiedzUsuńRobiłam pierwszy raz i wyszła rewelacyjna :)
Usuńmmm, uwielbiam;) ale bez kiełbaski.
OdpowiedzUsuńsuper przepisy
OdpowiedzUsuńhttp://lh3.googleusercontent.com/-vsQiekoGRNQ/AAAAAAAAAAI/AAAAAAAAAeA/bzLsAcLhp9s/s512-c/photo.jpg