środa, 24 października 2012

Biszkopt z pianką i galaretką

Składniki:
Ciasto:
  • 4 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    (użyłam proszku Marsyl)
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
Masa piankowa:
  •  4 białka
  • pół szklanki cukru
  • galaretka czerwona (użyłam galaretkę truskawkową WINIARY)
Na wierzch:
  • truskawki
  • galaretka czerwona
Wykonanie:
  1.  Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać po jednym żółtku.
  2. Obie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką drewnianą.
  3. Formę wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą lub mąką.
  4. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C. (Biszkopt należy piec od razu po przygotowaniu i zawsze w nagrzanym piekarniku).
  5. Białka ubić z cukrem na sztywno. Galaretkę rozpuścić w połowie wody i ostudzoną wlewać powoli do białek.Masę wyłożyć na biszkopt.Wstawić do lodówki.
  6. Na twarda masę wyłożyć pokrojone truskawki i zalać rozpuszczoną galaretką. Ponownie wstawić do lodówki

2 komentarze:

  1. Takie lekkie, owocowe ciacho kojarzy mi się z latem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dokładnie świetne letnie i chłodne ciasto :D

    OdpowiedzUsuń