Składniki:
Biszkopt:
- 4 jajka
- pół szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- niepełna szklanka cukru
- szczypta proszku do pieczenia
- galaretka czerwona
- 400 ml śmietany kremówki
- pół szklanki cukru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki wody
- Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z połową cukru na sztywno. Żółtka również ubić z drugą połową cukru do białości. Połączyć obie masy.
- Mąkę przesianą połączyć z proszkiem do pieczenia. Obie mąki wsypywać delikatnie do ubitych jajek. Delikatnie wymieszać. Przelać do formy wyłożonej papierem. Należy wylewać ciasto na środek i rozprowadzać na boki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 15 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika przełożyć ciasto (spodem do góry) na wilgotną ściereczkę. Zdjąć papier i zwinąć biszkopt w roladę. Zawinąć w ściereczkę. Zostawić do ostygnięcia.
- Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Przelać do płaskiego naczynia Wstawić do lodówki aby stężała. Gdy będzie twarda pokroić w podłużne paski. Śmietanę ubić z cukrem. Wlać rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać.
- Roladę odwinąć ze ściereczki, lekko rozłożyć biszkopt. Gęstniejącą śmietaną przełożyć roladę. Na jeden brzeg, który będzie w środku nałożyć galaretkę. Zawinąć ponownie roladę i posypać cukrem pudrem.
Wspaniała rolada, szkoda że ja nie mam odwagi zrobić takiej
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie lekkie ciacha
OdpowiedzUsuń