Biszkopt:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- szklanka mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- budyń śmietankowy z cukrem (użyłam budyniu Winiary)
- puszka mleka skondensowanego, słodzonego
- 500 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki żelatyny
- cukier waniliowy
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 paczki herbatników
- wiórki kokosowe (użyłam produktu firmy Marsyl)
- Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i dalej ubijać na gładką, sztywną masę. Następnie dodać żółtka i ubijać dalej. Mąkę pszenną wymieszać proszkiem do pieczenia i wsypać do ubitych jajek. Delikatnie wymieszać i wylać ciasto na wysmarowaną tłuszczem prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 180 °C. Po upieczeniu biszkopt ostudzi.
- Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu, zmniejszając ilość mleka. Wylać na biszkopt, przykryć herbatnikami.
- Mleko w puszce włożyć do garnka z wodą i gotować 3 godziny. Lekko ostudzić, otworzyć puszkę i powstały karmel wylać na herbatniki i przykryć kolejnymi herbatnikami.
- Schłodzoną śmietanę należy ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, wlać ostudzoną żelatynę rozpuszczoną w 1/3 szklanki wody. Śmietankę wyłożyć na ciasto. Posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto włożyć do lodówki na około 1 h.
świetne ciasto...poprosze kawałek do kawy !
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie ! :)
UsuńLubie takie przekładańce
OdpowiedzUsuńZajmują troszkę czasu, ale warto :)
UsuńWygląda bardzo apetycznie :]
OdpowiedzUsuńZapowiada się pysznie! Karmel i śmietanka :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Basia
Uwielbiam takie nieskomplikowane, słodkie ciacha jako dodatek do popołudniowej herbaty :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko, co z budyniem :)
OdpowiedzUsuń