Ciasto:
- Kostka masła
- 1,5 szklanki cukru
- 4 łyżki czekolady w proszku
- czubata szklanka mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka esencji rumowej
- 4 jajka
- masło i bułka tarta do formy
Krem:
- 30 dag masła
- 12 dag cukru
- 15 dag gorzkiej czekolady
- 6-8 łyżek mleka
- szczypta imbiru
- 3 żółtka
Wykonanie:
- Pokrojone w kawałki masło, cukier i czekoladę rozmieszaną w kilku łyżkach wody stopić na małym ogniu. Wystudzić. Odlać 3/4 szklanki.
- Do pozostałej masy wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, wlać esencję i wbijać po jednym żółtku. Następnie dodać ubitą z białek pianę.
- Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej tartą bułką formy. Piec ok. 45 minut w 180 stopni.
- Masło utrzeć z cukrem. Ucierając, wbijać po żółtku. Czekoladę wymieszać z mlekiem. Dodać wraz z imbirem do masy. Ciasto przekroić na 3 części i przełożyć kremem.
- Wierzch ciasta posmarować odlaną masą czekoladową. Zostawić do zastygnięcia.
Wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńmój mąż uwielbia murzynki, pewnie by mu smakował
OdpowiedzUsuńNigdy nie piekłam murzynka, aaa!
OdpowiedzUsuń