- 1,5 kg pomidorów
- makaron spaghetti
- 0,5 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 2 łyżki przyprawy NMR - pomidory z bazylią i czosnkiem
- sól i pieprz
- 1 ostra papryczka (użyłam suszonej od Marsyl)
- 1 cebula
- 25 dag pieczarek
- ser żółty
Wykonanie:
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnie. Pieczarki pokroić w plasterki (ja do krojenia użyłam szatkownicy Boerner) i wrzucić do cebuli. Smażyć na patelni przez 15 minut na wolnym ogniu.
- Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Wyciąć twarde części. Zmiksować w garnku.
- Do podsmażonej cebulki i pieczarek dodać mięso. Smażyć wszystko razem przez 15 minut, mieszając aby całe mięso się podsmażyło. Całość wrzucić do garnka z pomidorami. Zagotować.
- Wsypać przyprawy, wrzucić papryczkę i gotować przez 15 minut. Doprawić pieprzem i solą. Sos można zagęścić mąką, ale osobiście smakuje mi bez zagęszczania.
- Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Wyłożyć na talerze i polać sosem i posypać startym żółtym serem.
prosto, a smacznie:)
OdpowiedzUsuń