Menu

sobota, 6 października 2012

Fasolka po bretońsku

Składniki:


  • 40 dag fasoli jaś (u mnie Piękny Jaś - Kupiec)
  • 25 dag boczku
  • 25 dag kiełbasy
  • 1 marchewka
  • kawałek pietruszki
  • kawałek selera
  • 3 łyżki przyprawy "Pomidory z bazylią i czosnkiem NMR" lub koncentrat pomidorowy
  • 1 cebula
  • liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • majeranek
  • 1 łyżka mąki
  • sól i pieprz
  • szczypta ostrej papryki ( u mnie Marsyl)
Wykonanie:
Fasolę wypłukać i namoczyć w wodzie na co najmniej 12 h. W tej samej wodzie zagotować dodając ziele, włoszczyznę, liść laurowy. Gotować 40 minut. Kiełbasę , boczek i cebulę pokroić w kostkę. Usmażyć na oleju na rumiano. Wrzucić do gotującej się fasoli. Wsypać przyprawę od NMR (zamiast tej przyprawy, która daje piękny kolor, smak oraz zapach można dodać koncentrat pomidorowy), sól i gotować do miękkości fasoli. Pod koniec gotowania dodać majeranek oraz pieprz i paprykę ostrą. Mąkę zarumienić na suchej patelni, wlać pół szklanki wody, uważając żeby się nie zrobiły grudki. Tak przygotowaną zasmażką zagęścić fasolę. Podgotować chwilę i gotowe. Smacznego ! 



4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Robiłam pierwszy raz i wyszła rewelacyjna :)

      Usuń
  2. mmm, uwielbiam;) ale bez kiełbaski.

    OdpowiedzUsuń
  3. super przepisy
    http://lh3.googleusercontent.com/-vsQiekoGRNQ/AAAAAAAAAAI/AAAAAAAAAeA/bzLsAcLhp9s/s512-c/photo.jpg

    OdpowiedzUsuń