środa, 19 grudnia 2012

Rozmarynowy kurczak z warzywami



Ilość: dla 4 osób
Czas przygotowania: 35 minut
Niezbędne składniki:

Pałki z kurczaka natrzyj solą i odstaw. Ziemniaki pokrój w 2-3 cm kostkę, dodaj 1 łyżkę oleju, rozmaryn i wymieszaj. Cebulkę pokrój w ćwiartki, fasolkę na kawałki długości około 3 cm, marchewki, jeśli są małe, zostaw w całości, a jeśli duże pokrój w grube plastry. Kurczaka obsmaż za wszystkich stron na oleju. Przełóż do miski, dodaj paprykę, 1/2 porcji czosnku, tymianek i wymieszaj. Na tłuszczu ze smażenia mięsa skarmelizuj cukier (podgrzej, aż się rozpuści). Dodaj cebulkę, marchew i fasolkę. Podsmażaj około 5 minut, stale mieszając. Warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp pozostałym czosnkiem, oregano i wymieszaj. Na warzywach ułóż na przemian pałki z kurczaka i ziemniaki. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C około 50-60 minut. Podawaj w naczyniu żaroodpornym.
Przyprawy Kamis Kulinarne Inspiracje otrzymałam do przetestowania od portalu Uroda i Zdrowie .


Spośród 4 propozycji Kulinarnych Inspiracji ta potrawa smakowała mi najbardziej. Mięso chrupiące o wspaniałym smaku i zapachu. Bardzo łatwe w przygotowaniu. Ja użyłam, zamiast żółtej fasolki szparagowej, zieloną fasolkę, która świetnie komponowała się z mięskiem na talerzu. Polecam wypróbowanie zestawów przypraw Kamis Kulinarne Inspiracje

1 komentarz:

  1. Przepraszam, że tutaj się ogłaszam, ale może to niektórych zaciekawi: Jeśli jesteś zainteresowana i chciałabyś by więcej osób doceniło Twoje dzieła, dodaj je tutaj: http://katalogsmakow.pl/glowna . Strona dopiero raczkuje, ale ma na celu wypromowanie artystycznych dusz kulinarnych ;) Jest to coś na styl kulinarnego (de)motywatora. Można dodawać komentarze, polubić lub zagłosować czy się dane danie ugotuje, czy nie.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń