niedziela, 8 września 2013

Chleb na zdrowie - Graham

Swoje testowanie mieszanek do wypieku chleba ze sklepu "Chleb na zdrowie" rozpoczęłam od chleba Graham. Wyszedł bardzo pyszny, choć mój piekarnik gazowy troszkę oszukuje i następnym razem będę musiała piec chlebek troszkę dłużej :) Chlebek jest świeży przez kilka dni.  

Do mieszanki wystarczy dodać tylko wodę.

Sposób przygotowania w piekarniku:
1. Zawartość dużej torebki zalej ciepłą wodą (350 g/ 40 stopni) i odstaw na 2 godziny - to jest namaczanka
2. Po 2 godzinach namaczanki dodaj zawartość torebek małej i średniej i mieszaj składniki przez 20 minut - to jest mieszanie
3. Po 20 minutach mieszania odstaw ciasto  pod przykryciem na 30 minut - to jest leżakowanie
4. Po 30 minutach leżakowania ukształtuj i przełóż do formy, przykryj i odłóż w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość (od 50 do 90 minut w zależności od temperatury pomieszczenia) - to jest garowanie
5. po garowaniu wstaw do nagrzanego piekarnika (220 stopni), natychmiast spryskaj od góry ciepłą wodą przez 5 sekund - to jest zaparowanie i wypiekaj w tej temperaturze przez 3 minuty (220 stopni), następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i wypiekaj dalej przez 35 minut (razem 38 minut) - to jest wypiek.



4 komentarze: