wtorek, 16 października 2012

Sernik na zimno z białą czekoladą

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasteczek kakaowych (użyłam HIT  Bahlsen Black&White)
  • 50 g margaryny
  • 500 ml śmietanki kremówki (użyłam 30 % OSM Garwolin )
  • 50 dag serka ( użyłam serniczek twarogowy OSM Garwolin)
  • 100 g białej czekolady
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • biszkopty
  • 1 łyżka żelatyny
  • opcjonalnie konfitura morelowa i śliwkowa lub galaretka
Wykonanie:

  1. Ciasteczka pokruszyć. Roztopione masło połączyć z ciasteczkami. Na dno formy wyłożyć folię lub papier do pieczenia ( ja użyłam papieru SAGA). Dno wyłożyć masą z ciasteczek. Wstawić do lodówki. 
  2. Serek połączyć z rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. 
  3. Śmietanę kremówkę ubić wraz z cukrem pudrem. Połączyć delikatnie z serkiem.
  4. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody. Ostudzić i połączyć z masą serową.
  5. Biszkopty ułożyć przy brzegu tortownicy. Masę serową przełożyć do formy. Wstawić do lodówki na 2 godziny.
  6. Konfitury podgrzać i przetrzeć przez sito. Polać nimi sernik. Wstawić ponownie do lodówki. Można też przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu i polać nią sernik. Również wstawić do lodówki.

7 komentarzy:

  1. z czekoladą jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam serniki pod każdą postacią,ten wygląda bardzo apetycznie,ja robię z sera wiaderkowego odtłuszczonego z Lidla,wychodzi super.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbowałam ser z lidla ,jest do serników idealny a do masy dodałam ubitą śmietanę.

      Usuń
  3. Piękny Ci wyszedł. Aż mi szkoda, że nic słodkiego w domu nie ma...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, oprócz fajnego wyglądu ma wspaniały smak. Sam sernik nie jet zbyt słodki, ale polewa z dżemu nadaje mu lekkiej słodyczy i cudowny smak :)

      Usuń