niedziela, 14 października 2012

Rolada śmietankowa z galaretką


Składniki:
Biszkopt:
  • 4 jajka
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • niepełna szklanka cukru
  • szczypta proszku do pieczenia
Masa
  •  galaretka czerwona
  •  400 ml śmietany kremówki
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki wody
Wykonanie:
  1. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z połową cukru na sztywno. Żółtka również ubić z drugą połową cukru do białości. Połączyć obie masy. 
  2. Mąkę przesianą połączyć z proszkiem do pieczenia. Obie mąki wsypywać delikatnie do ubitych jajek. Delikatnie wymieszać. Przelać do formy wyłożonej papierem. Należy wylewać ciasto na środek i rozprowadzać na boki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 15 minut.
  3. Po wyjęciu z piekarnika przełożyć ciasto (spodem do góry) na wilgotną ściereczkę. Zdjąć papier i zwinąć biszkopt w roladę. Zawinąć w ściereczkę. Zostawić do ostygnięcia.
  4. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Przelać do płaskiego naczynia Wstawić do lodówki aby stężała. Gdy będzie twarda pokroić w podłużne paski. Śmietanę ubić z cukrem. Wlać rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać. 
  5. Roladę odwinąć ze ściereczki, lekko rozłożyć biszkopt. Gęstniejącą śmietaną przełożyć roladę. Na jeden brzeg, który będzie w środku nałożyć galaretkę. Zawinąć ponownie roladę i posypać cukrem pudrem.

2 komentarze: