poniedziałek, 15 października 2012

Murzynek z kremem

Składniki:
Ciasto:

  • Kostka masła
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4 łyżki czekolady w proszku
  • czubata szklanka mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka esencji rumowej
  • 4 jajka
  • masło i bułka tarta do formy
Krem:
  • 30 dag masła 
  • 12 dag cukru
  • 15 dag gorzkiej czekolady
  • 6-8 łyżek mleka
  • szczypta imbiru
  • 3 żółtka
Wykonanie:
  1. Pokrojone w kawałki masło, cukier i czekoladę rozmieszaną w kilku łyżkach wody stopić na małym ogniu. Wystudzić. Odlać 3/4 szklanki.
  2. Do pozostałej masy wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, wlać esencję i wbijać po jednym żółtku. Następnie dodać ubitą z białek pianę.
  3. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej tartą bułką formy. Piec ok. 45 minut w 180 stopni.
  4. Masło utrzeć z cukrem. Ucierając, wbijać po żółtku. Czekoladę wymieszać z mlekiem. Dodać wraz z imbirem do masy. Ciasto przekroić na 3 części i przełożyć kremem.
  5. Wierzch ciasta posmarować odlaną masą czekoladową. Zostawić do zastygnięcia.

3 komentarze: