- 20 dag cykorii
- 15 dag gotowanych buraków czerwonych
- 4 plastry ananasa
- 2 połówki brzoskwini
- 1 awokado
- 5 dag kukurydzy
- 6 dag orzechów włoskich łupanych
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka twarożku
- 4 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 cytryna
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Wyczyścić cykorię, umyć i dokładnie odsączyć. Odkroić wierzchołki na wysokości 5 cm i udekorować nimi brzegi salaterki.
- Czerwone buraki obrać, pokroić w kostkę o boku 1 cm.
- Ananas pokroić w małą kostkę.
- Przepołowić awokado wzdłuż, usunąć rdzeń, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę.
- Kukurydzę gotować we wrzącej wodzie przez 30 minut.
- Brzoskwinie pokroić w wąskie paski.
- Zrobić gęsty sos sałatkowy z majonezu, soku cytrynowego, twarożku, oleju słonecznikowego, soli i pieprzu.
- Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce z sosem sałatkowym.
- Przełożyć do małych salaterek, przystroić plastrami brzoskwini oraz orzechami. Podawać od razu.
Bardzo ładnie podane :) I ciekawe pomieszanie składników, musiała być pyszna :)
OdpowiedzUsuńprzepięknie udekorowana, aż nie mogę oderwać oczu :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Szana
www.gastronomygo.blogspot.com
Aby się przekonać trzeba zrobić :) Bardzo polecam :)
OdpowiedzUsuń