Menu

czwartek, 2 sierpnia 2012

Sałatka z buraczkami

Składniki :

  • 20 dag cykorii
  • 15 dag gotowanych buraków czerwonych
  • 4 plastry ananasa
  • 2 połówki brzoskwini
  • 1 awokado
  • 5 dag kukurydzy
  • 6 dag orzechów włoskich łupanych
  • 2 łyżki majonezu 
  • 1 łyżka twarożku
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 cytryna
  • sól i pieprz
Przygotowanie:
  1. Wyczyścić cykorię, umyć i dokładnie odsączyć. Odkroić wierzchołki na wysokości 5 cm i udekorować nimi brzegi salaterki.
  2. Czerwone buraki obrać, pokroić w kostkę o boku 1 cm.
  3. Ananas pokroić w małą kostkę.
  4. Przepołowić awokado wzdłuż, usunąć rdzeń, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę.
  5. Kukurydzę gotować we wrzącej wodzie przez 30 minut.
  6. Brzoskwinie pokroić w wąskie paski.
  7. Zrobić gęsty sos sałatkowy z majonezu, soku cytrynowego, twarożku, oleju słonecznikowego, soli i pieprzu.
  8. Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce z sosem sałatkowym.
  9. Przełożyć do małych salaterek, przystroić plastrami brzoskwini oraz orzechami. Podawać od razu.

3 komentarze:

  1. Bardzo ładnie podane :) I ciekawe pomieszanie składników, musiała być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. przepięknie udekorowana, aż nie mogę oderwać oczu :)
    pozdrawiam,
    Szana
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Aby się przekonać trzeba zrobić :) Bardzo polecam :)

    OdpowiedzUsuń