piątek, 10 sierpnia 2012

Papryka nadziewana

Składniki:
  • 4 średniej wielkości papryki
  • 35 dag mięsa mielonego
  • 4 pomidory
  • 1 duża cebula
  • 10 dag słoniny
  • 10 dag ryżu
  • 1 kostka bulionu
  • pieprz, majeranek
  • bazylia, tymianek, papryka
 Przyrządzenie:
  1.  Paprykę dokładnie umyć. Odciąć końcówkę w kształcie pokrywek.Wyczyścić wnętrze oraz usunąć gniazda nasienne. Parzyć przez 5 minut we wrzącej wodzie. Odsączyć.
  2. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w drobną kostkę.Cebulę drobno posiekać a słoninę pokroić w paski.
  3. Słoninę usmażyć na patelni, dodać cebulę, podsmażyć. Dodać mięso mielone, przyprawić i usmażyć. Wymieszać z pomidorami.
  4. Ugotowany w bulionie na sypko ryż zmieszać z mięsem i odstawić.
  5. Paprykę wypełnić nadzieniem, przykryć, włożyć do formy do pieczenia, napełnić bulionem na około
    1 cm i dusić przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.

4 komentarze:

  1. Mam ogromna slabosc do faszerowanych i pieczonych warzyw, a papryka jest jednym z moich ulubionych.

    OdpowiedzUsuń
  2. Niedługo pojawi się przepis na nadziewane bakłażany, więc zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O tak, taka papryczka na pewno jeszcze w tym miesiącu będzie u mnie na stole :) Zapraszam do dodawania kolejnych przepisów w akcji.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam paprykę, ale dla siebie samej trochę nie che mi się jej robić, chociaż jak się tak napatrzę, to pewnie sie skusze, bo wygląda smacznie :)
    Kacha

    OdpowiedzUsuń