Składniki:
- 4 średniej wielkości papryki
- 35 dag mięsa mielonego
- 4 pomidory
- 1 duża cebula
- 10 dag słoniny
- 10 dag ryżu
- 1 kostka bulionu
- pieprz, majeranek
- bazylia, tymianek, papryka
Przyrządzenie:
- Paprykę dokładnie umyć. Odciąć końcówkę w kształcie pokrywek.Wyczyścić wnętrze oraz usunąć gniazda nasienne. Parzyć przez 5 minut we wrzącej wodzie. Odsączyć.
- Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w drobną kostkę.Cebulę drobno posiekać a słoninę pokroić w paski.
- Słoninę usmażyć na patelni, dodać cebulę, podsmażyć. Dodać mięso mielone, przyprawić i usmażyć. Wymieszać z pomidorami.
- Ugotowany w bulionie na sypko ryż zmieszać z mięsem i odstawić.
- Paprykę wypełnić nadzieniem, przykryć, włożyć do formy do pieczenia, napełnić bulionem na około
1 cm i dusić przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.
Mam ogromna slabosc do faszerowanych i pieczonych warzyw, a papryka jest jednym z moich ulubionych.
OdpowiedzUsuńNiedługo pojawi się przepis na nadziewane bakłażany, więc zapraszam :)
OdpowiedzUsuńO tak, taka papryczka na pewno jeszcze w tym miesiącu będzie u mnie na stole :) Zapraszam do dodawania kolejnych przepisów w akcji.
OdpowiedzUsuńUwielbiam paprykę, ale dla siebie samej trochę nie che mi się jej robić, chociaż jak się tak napatrzę, to pewnie sie skusze, bo wygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńKacha