środa, 28 sierpnia 2013

Kotlet schabowy zapiekany z pieczarkami i żółtym serem

 Nieco inna wersja kotletów schabowych. Bardzo smaczne, chrupiące i łatwe w przygotowaniu. To zupełnie nowe spojrzenie na tradycyjny kotlet schabowy, przynajmniej dla mnie, bo nigdy wcześniej takiego nie jadłam :)


Składniki:
  • 4 kotlety schabowe
  • 25 dag pieczarek
  • 4 plastry żółtego sera
  • 1 cebula
  • jajko 
  • bułka tarta
  • mąka
  • olej
  • sól i pieprz

Wykonanie:
 
 Kotlety rozbić tłuczkiem na cienkie plastry, przyprawić solą i pieprzem, oprószyć mąką, zanurzyć w roztrzepanym jajku i panierować w bułce tartej. Smażyć na patelni
Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, smażyć na oleju, gdy się zeszkli dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem i podsmażyć jeszcze   trochę. 
Kotlety ułożyć znów na patelni. Na usmażone kotlety ułożyć po porcji pieczarek i przykryć plasterkiem sera. Patelnię przykryć i smażyć aż ser się rozpuści. Gotowe :)

6 komentarzy:

  1. juz takie wczesniej jadłam u chrześniaka na chrzcinach :)

    Zapraszam do wzajemnego obserwowania:
    www.aneczka84.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Wybornie musiał smakować ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dobry przepis na smaczny kotlet schabowy.

    OdpowiedzUsuń
  4. jak je podaje to wszystkim smakują , ale ja nie przepadam za serem wiec dla odmiany robię też w takiej formie: http://co-na-obiad.pl/kuchnia_polska/dania_glowne/kotlety_schabowe_z_pieczarkami.html i tak samo wszyscy pałaszują! :) Polecam! Ala

    OdpowiedzUsuń