niedziela, 18 sierpnia 2013

Pączusie imprezowe


Składniki:


  • 200 g mąki
  • 70 g cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 190 ml mleka
  • 3 łyżki oleju
  • 1-2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 1 łyżka tartej czekolady
  • 250 ml śmietanki 30 % 
  • 3 łyżki cukru pudru

Wykonanie:
Jajka zmiksować z cukrami. Powoli wsypywać mąkę i proszek do pieczenia, dodać mleko i olej. Wszystko wymieszać na gładką masę, dodać wiórki czekoladowe. Jeszcze  raz wymieszać. Odstawić na 10 minut. Pędzelkiem namoczonym w oleju posmarować płyty. Na rozgrzane urządzenie nakładać porcje ciasta, zamknąć i piec ok. 5 minut. Postępować tak do skończenia się ciasta.

Śmietankę ubić z cukrem, pączusie można udekorować śmietaną, kładąc kleksy.

4 komentarze:

  1. A do czego użyć śmietanę ,bo w opisie przyrządzenia nic nie ma wspomniane?

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne, fajna maszynka :))

    OdpowiedzUsuń