poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Biszkopt z jabłkami i masą śmietankową

Składniki:
Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki przegotowanej zimnej wody
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
Masa śmietankowa:
  • 500 ml śmietany kremówki 36 %
  • 1 opakowanie galaretki wiśniowej
Polewa:
  • czekolada
  • 2 łyżki mleka

Wykonanie:
Wykonanie biszkoptu zaczynamy od ubicia żółtek z cukrem do białości.  Dodawać powoli obie mąki i proszek do pieczenia, wlać wodę. Z białek ubić sztywną pianę. Połączyć delikatnie z ciastem. Ciasto wyłożyć na dużą, wysmarowaną tłuszczem formę. Piec około 25 minut.
Gdy biszkopt będzie wystudzony wyłożyć na wierzch jabłka prażone.
Galaretkę rozpuścić w połowie wody zalecanej na opakowaniu. Śmietankę ubić na sztywno i powoli dodawać ostudzoną ( lecz nie stężoną) galaretkę. Dobrze wymieszać. Całość wyłożyć na jabłka. Wstawić do lodówki. Połowę czekolady rozpuścić z mlekiem i polać na stężoną masę śmietankową. Resztę czekolady zetrzeć na tarce nad ciastem. Wstawić ponownie do lodówki.


Produkty wykorzystane:
Produkt jest świetnym rozwiązaniem dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu. Wystarczy otworzyć słoik i serwować jabłka w dowolny sposób. Świetnie nadają się do wszelkiego rodzaju deserów i ciast. Jabłka prażone są bardzo smaczne, wystarczająco słodkie.


2 komentarze:

  1. Jadłam kiedyś coś podobnego i bardzo miło wspominam, pycha ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ostatnio często takie ciasto robi moja mama, a to wszystko dlatego, że tacie bardzo smakują prażone jabłka ze słoika :)

      Usuń