środa, 7 sierpnia 2013

Ciasto drożdżowe z jabłkami

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
  • 200 ml mleka
  • 20 dag margaryny
  • 3-4 jaja
  • 10-15 dag cukru pudru
  • 4 dag drożdży olejek waniliowy
  • sól
  • skórka pomarańczowa
  • jabłka prażone z brzoskwinią Stovit 
Wykonanie:
Z mąki, 5 dag drożdży i mleka zrobić rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia. Jaja wybić ze skorupek oddzielając żółtka od białka. Żółtka utrzeć z cukrem, połączyć z rozczynem, pozostałą mąką, solą, startą skórką pomarańczową i olejkiem, dokładnie wyrobić ciasto dodając pod koniec wyrabiania roztopioną margarynę.Następnie wymieszać z ubitą pianą z białek. Na wysmarowaną tłuszczem blachę wyłożyć rozwałkowane na prostokąt 2/3 ciasta. Wyłożyć jabłka i przykryć rozwałkowaną 1/3 ciasta. Powierzchnię posmarować rozmąconym jajkiem i posypać lekko cukrem. Pozostawić do wyrośnięcia. Piec w piekarniku ok 45 minut. 

2 komentarze: