- 1/2 kg mąki
- 200 ml mleka
- 20 dag margaryny
- 3-4 jaja
- 10-15 dag cukru pudru
- 4 dag drożdży olejek waniliowy
- sól
- skórka pomarańczowa
- jabłka prażone z brzoskwinią Stovit
Wykonanie:
Z mąki, 5 dag drożdży i mleka zrobić rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia. Jaja wybić ze skorupek oddzielając żółtka od białka. Żółtka utrzeć z cukrem, połączyć z rozczynem, pozostałą mąką, solą, startą skórką pomarańczową i olejkiem, dokładnie wyrobić ciasto dodając pod koniec wyrabiania roztopioną margarynę.Następnie wymieszać z ubitą pianą z białek. Na wysmarowaną tłuszczem blachę wyłożyć rozwałkowane na prostokąt 2/3 ciasta. Wyłożyć jabłka i przykryć rozwałkowaną 1/3 ciasta. Powierzchnię posmarować rozmąconym jajkiem i posypać lekko cukrem. Pozostawić do wyrośnięcia. Piec w piekarniku ok 45 minut.
Drożdzowe ze wszystkim smakuje wspaniale ;D
OdpowiedzUsuńZgadzam się :)
Usuń