Jakiś czas temu do testów kulinarnych otrzymałam od firmy Jantoń kilka wspaniałych win marki Celebro ( Strona FB) . Wina te są przygotowane specjalnie do różnych potraw. 5 wspaniałych smaków oraz dobrane kolory będą świetnie pasować do odpowiednich potraw. Nie będziemy mieli problemu z doborem odpowiedniego wina do potrawy, ponieważ etykiety są dokładnie oznaczone. Pierwsze z win wykorzystałam do sałatki, które idealnie do niej pasowało - Celebro France - "Wino białe, półwytrawne o złocistożółtej
barwie, pełne przyjemnych cytrusowych aromatów. Łagodne w smaku, orzeźwiające z owocową nutą." Celebro France można również serwować, oprócz sałatek, do serów oraz drobiu
barwie, pełne przyjemnych cytrusowych aromatów. Łagodne w smaku, orzeźwiające z owocową nutą." Celebro France można również serwować, oprócz sałatek, do serów oraz drobiu
Składniki sałatki:
- 10 dag sałatki roszponki
- 10 dag łososia wędzonego ( użyłam tego w plastrach )
- 2 jajka
- 2 pomidory
- 1 mała papryka zielona
- 1 mała papryka czerwona
- 1/2 cytryny
- 3 łyżki olej z pestek winogron
- 1 łyżka suszonego koperku
- sól i pieprz
Wykonanie:
Roszponkę umyć, można podzielić listki. Wrzucić do misy. Jajka ugotować na półtwardo. Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w paski. Wrzucić do sałaty. Wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Umyte pomidory pokroić w ósemki. Ułożyć na mieszance. Jajka pokroić na 4, a łososia w mniejsze kawałki, ułożyć wszystko na sałatce. Przygotować sos z soku z cytryny wymieszanego z olejem i koperkiem. Polać sałatkę. Do sałatki podać wino Celebro France schłodzone do temperatury 10-12 stopni.
Szybko i smacznie, ekstra;)
OdpowiedzUsuńDokładnie :)
Usuńteż dziś właśnie dopasowałam swoje winko do potrawy :)
OdpowiedzUsuńWidziałam :) Szaszłyczki ekstra :)
UsuńŚwietna sałatka, uważam, że jajko i łosoś wędzony w sałatce to świetne połączenie.
OdpowiedzUsuńDziękuję, widziałam podobne sałatki na różnych stronach a ja akurat nigdy nie jadłam takiego połączenia, więc musiałam spróbować :)
Usuń