- 4 plastry schabu
- 3 łyżki tartego chrzanu Reypol
- 1 liść laurowy
- kilka ziaren pieprzy
- 2 ziela angielskie
- 1 łyżeczka vegety
- mąka
- tłuszcz do smażenia
- 1 łyżka mąki
- 1/3 szklanka wody
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 małe marchewki
Wykonanie:
Schab zbijamy tłuczkiem kuchennym. Oprószamy solą i pieprzem i obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy na nim bitki. Po podsmażeniu przekładamy je do gotującej się garnku wody ( ok. 0,5 l), dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę. Następnie cebulę siekany drobno i podsmażamy na tłuszczu, dodajemy do garnka. Wrzucamy ziele, pieprz i liść laurowy. Bitki gotujemy przez około 30- 45 minut, następnie sos zaprawiamy chrzanem. Doprawiamy go do smaku vegetą i pieprzem. Sos zagęścić można łyżką mąki rozpuszczonej w 1/3 szklanki zimnej wody. Na końcu dodać śmietanę. Podawać z ziemniaczkami.
Schab zbijamy tłuczkiem kuchennym. Oprószamy solą i pieprzem i obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy na nim bitki. Po podsmażeniu przekładamy je do gotującej się garnku wody ( ok. 0,5 l), dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę. Następnie cebulę siekany drobno i podsmażamy na tłuszczu, dodajemy do garnka. Wrzucamy ziele, pieprz i liść laurowy. Bitki gotujemy przez około 30- 45 minut, następnie sos zaprawiamy chrzanem. Doprawiamy go do smaku vegetą i pieprzem. Sos zagęścić można łyżką mąki rozpuszczonej w 1/3 szklanki zimnej wody. Na końcu dodać śmietanę. Podawać z ziemniaczkami.
Chrzan jest bardzo ostry, aromatyczny i biały. Tartego chrzanu używamy jako dodatku do mięs - zwłaszcza gotowanej
wołowiny, pasztetów, mięs na zimno, pieczonego boczku, kiełbas.
Chrzan ma także istotne właściwości zdrowotne: zapobiega przeziębieniom,
działa przeciwreumatycznie i bakteriobójczo.
Okłady ze startego chrzanu
można stosować miejscowo w chorobach reumatycznych i bólach stawów.
bardzo lubie takie jedzonko :)
OdpowiedzUsuńmoże zainteresuje Cię moje rozdanie kulinarne?:)
Dziękuję, już biorę udział :)
UsuńTroche zle opisany przepis pisze o smietanie ale now pisze co z nia zrobic. Ile wody ma Sie gotowac w garnku? Konieczna korekta. Sam przepis wary przyzadzenia.
OdpowiedzUsuńPoprawione :)
Usuń