poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Bitki schabowe w sosie chrzanowym

Składniki:

  • 4 plastry schabu
  • 3 łyżki tartego chrzanu Reypol
  • 1 liść laurowy
  • kilka ziaren pieprzy
  • 2 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka vegety
  • mąka
  • tłuszcz do smażenia
  • 1 łyżka mąki
  • 1/3 szklanka wody
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 małe marchewki
Wykonanie:
Schab zbijamy tłuczkiem kuchennym. Oprószamy solą i pieprzem i obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy na nim bitki. Po podsmażeniu przekładamy je do gotującej się garnku wody ( ok. 0,5 l), dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę. Następnie cebulę siekany drobno i podsmażamy na tłuszczu, dodajemy do garnka. Wrzucamy ziele, pieprz i liść laurowy. Bitki gotujemy przez około 30- 45 minut, następnie sos zaprawiamy chrzanem. Doprawiamy go do smaku vegetą i pieprzem. Sos zagęścić można łyżką mąki rozpuszczonej w 1/3 szklanki zimnej wody. Na końcu dodać śmietanę. Podawać z ziemniaczkami.















Chrzan jest bardzo ostry, aromatyczny i biały. Tartego chrzanu używamy jako dodatku do mięs - zwłaszcza gotowanej wołowiny, pasztetów, mięs na zimno, pieczonego boczku, kiełbas. Chrzan ma także istotne właściwości zdrowotne: zapobiega przeziębieniom, działa przeciwreumatycznie i bakteriobójczo. 
Okłady ze startego chrzanu można stosować miejscowo w chorobach reumatycznych i bólach stawów.

4 komentarze:

  1. bardzo lubie takie jedzonko :)

    może zainteresuje Cię moje rozdanie kulinarne?:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Troche zle opisany przepis pisze o smietanie ale now pisze co z nia zrobic. Ile wody ma Sie gotowac w garnku? Konieczna korekta. Sam przepis wary przyzadzenia.

    OdpowiedzUsuń