czwartek, 8 sierpnia 2013

Pulpety w sosie pomidorowym z makaronem

Składniki ( na około 12 pulpetów):
  • 50dag mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 2 łyżki kaszki kukurydzianej Kupiec
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  •  makaron MammaMia do spaghetti
  • 500 ml przecieru pomidorowego 
  • 10 dag tartego żółtego sera
Wykonanie:
 Mięso przełożyć do misy, cebulę obrać i drobniutko posiekać, wrzucić do mięsa, dodać kaszkę, doprawić i dokładnie wymieszać. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyć w mące i smażyć na rumiany kolor ze wszystkich stron. Przełożyć wraz z tłuszczem do rondelka. Wlać przecier pomidorowy, można dodać wody gdyby wydawał się za gęsty. Gotować na małym ogniu około 30 minut. Doprawić pieprzem i solą do smaku. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Przełożyć na talerze i polać sosem i przełożyć po kilka pulpetów, posypać serem żółtym i udekorować listkami bazylii.





Amore pomodori!

2 komentarze:

  1. Niby klasyka, a z makaronem nie jadłam ;) Zazwyczaj z ziemniaczkami, muszę spróbować tą wersję ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc pierwszy raz robiłam pulpety i pierwszy raz z makaronem, ale są naprawdę pyszne :D

      Usuń