Składniki ( na około 12 pulpetów):
- 50dag mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki czosnku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 2 łyżki kaszki kukurydzianej Kupiec
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
- makaron MammaMia do spaghetti
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 10 dag tartego żółtego sera
Wykonanie:
Mięso przełożyć do misy, cebulę obrać i drobniutko posiekać, wrzucić do mięsa, dodać kaszkę, doprawić i dokładnie wymieszać. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyć w mące i smażyć na rumiany kolor ze wszystkich stron. Przełożyć wraz z tłuszczem do rondelka. Wlać przecier pomidorowy, można dodać wody gdyby wydawał się za gęsty. Gotować na małym ogniu około 30 minut. Doprawić pieprzem i solą do smaku. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Przełożyć na talerze i polać sosem i przełożyć po kilka pulpetów, posypać serem żółtym i udekorować listkami bazylii.
Niby klasyka, a z makaronem nie jadłam ;) Zazwyczaj z ziemniaczkami, muszę spróbować tą wersję ;)
OdpowiedzUsuńSzczerze mówiąc pierwszy raz robiłam pulpety i pierwszy raz z makaronem, ale są naprawdę pyszne :D
Usuń