środa, 22 lutego 2017

Słodkie gniazdka ( pączki hiszpańskie vel wiedeńskie )

Składniki:
  • szklanka wody
  • 3 jajka
  • 4 łyżki masła
  • szczypta soli
  • 20 dag mąki
Lukier: 
20 dag cukru pudru
3 łyżki wrzącej wody

Wykonanie:


Wodę zagotować z masłem. Mąkę przesiać przez sito, Gdy woda będzie się gotować wsypać jednym ruchem mąkę do garnka i energicznie mieszać. Gdy ciasto będzie odchodzić od garnka to znaczy, że jest gotowe. Ostudzić. Do zimnego ciasta wbijać kolejno po jednym jajku i miksować na gładką masę. Przełożyć do szprycy. Ciasto wyciskać na przygotowane wcześniej kwadraty pergaminu wysmarowane tłuszczem ( wielkość kwadratów zależy od wielkości pączków jaką chcemy uzyskać ). Oponki wrzucać papierem do góry na głęboki, dobrze rozgrzany tłuszcz. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Po wyjęciu z garnka przełożyć na papier aby pochłonął nadmiar tłuszczu. Pączki polać lukrem już po wystudzeniu.

13 komentarzy:

  1. uwielbiam :D będę robić w sobotę dzieciakom ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, pierwszy raz robiłam. Smakowały nieziemsko.

      Usuń
  3. Wygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  4. Ooo rany wyglądają obłędnie dobrze:D Czy to jest to samo, co gniazdka poznańskie? do tamtych chyba jeszcze mleko się dodawało z tego co pamiętam..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie znałam tej nazwy, ale z tego co patrzę to chyba to jest to samo. :)

      Usuń
  5. Rewelacja! Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.

    OdpowiedzUsuń
  6. Poważnie!Naprawdę!Uwierz mi! To wygląda rewelacyjnie i na pewno tak też smakuje :-) Gratuluję i życzę dalszych podobnych sukcesów ;-)

    OdpowiedzUsuń