Składniki:
Ciasto
Ciasto
- 450 g mrożonego szpinaku
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 3/4 szklanki oleju
Masa:
Do dekoracji owoc granatu lub dżem.
Wykonanie:
Szpinak rozmrozić i dokładnie odsączyć z wody. Jeśli nie jest rozdrobniony to zemleć w blenderze. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Powoli dolewać olej nadal miksując. Dodać szpinak i wymieszać. Mąkę z proszkiem dodać do masy jajeczno szpinakowej i delikatnie wymieszać. Przelać do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 60 minut. Po wystudzeniu przekroić na pół. Górną część pokruszyć.
Mleczko kokosowe powinno wcześniej stać w lodówce, najlepiej całą noc. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie aż napęcznieje. Dodać gorącej wody i rozpuścić. Twardą część mleczka kokosowego przełożyć do misy. Użyłam mleczka firmy Kier i praktycznie cała puszka zawierała twardą część, płynnej części była może łyżka. Dodać cukier puder i zmiksować na puszystą masę. Dodać żelatynę i dobrze wymieszać. Masę przełożyć na ciasto i przykryć pokruszoną częścią. Udekorować owocem granatu lub gdy nie ma go pod ręką to dżemem np. wiśniowym.
Cudownie fantazyjne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń