Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. Oprócz pączków nie może także zabraknąć faworków i trochę bardziej pracochłonnych róż karnawałowych. Na pewno zrobią wrażenie na gościach.
Składniki:
Wykonanie:
Z mąki, posiekanego masła, cukru pudru, alkoholu, śmietany i żółtek zagnieść elastyczne ciasto ( jeśli jest za rzadkie dodać mąkę, gdy za gęste - odrobinę śmietany). Ciasto podzielić na części i cienko rozwałkować. Przygotować szklanki o 3 wielkościach (szklanka, literatka, kieliszek) i wycinać krążki.
Krążki nacinać na brzegach i dokładnie zlepiać białkiem po trzy. Róże wkładać płatkami do dołu na rozgrzany olej i smażyć na złoto. Osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Ostudzone posypać cukrem pudrem a środek udekorować dżemem.
Składniki:
- 30-40 dag mąki
- 6 żółtek
- 2 łyżki cukru pudru
- 4 czubate łyżki śmietany
- 2 łyżki spirytusu lub rumu
- łyżka masła
- olej do smażenia
- cukier puder
- ulubiony dżem lub marmolada
Wykonanie:
Z mąki, posiekanego masła, cukru pudru, alkoholu, śmietany i żółtek zagnieść elastyczne ciasto ( jeśli jest za rzadkie dodać mąkę, gdy za gęste - odrobinę śmietany). Ciasto podzielić na części i cienko rozwałkować. Przygotować szklanki o 3 wielkościach (szklanka, literatka, kieliszek) i wycinać krążki.
Krążki nacinać na brzegach i dokładnie zlepiać białkiem po trzy. Róże wkładać płatkami do dołu na rozgrzany olej i smażyć na złoto. Osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Ostudzone posypać cukrem pudrem a środek udekorować dżemem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz