Składniki:
- kilka kropli aromatu waniliowego lub cytrynowego
- margaryna do wysmarowania blachy
Masa serowa:
- 70 dag świeżego tłustego sera śmietankowego
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 5 żółtek
- 25 dag margaryny
- 1 opakowanie galaretki cytrynowej
- l/2 szklanki wody
Masa białkowa:
- 5 białek
- 2/3 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 opakowanie galaretki wiśniowej
- 1/3 szklanki wody
Polewa:
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 2łyżki cukru pudru
- 10 dag margaryny
- 2 łyżki likieru wiśniowego
- 2 łyżki śmietanki
Wykonanie:
Ciasto: Białka ubić
na pianę, dodawać porcjami cukier, po jednym żółtku, przesianą mąkę
wymieszaną z proszkiem, aromat. Przelać do formy wysmarowanej margaryną i
wyłożonej papierem. Upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Masa serowa: ser
dwukrotnie zemleć, utrzeć z cukrem. Margarynę utrzeć na puszystą masę,
dodając żółtka. Połączyć obie masy, wlać rozpuszczoną galaretkę i
dokładnie wymieszać.
Na upieczony i wystudzony biszkopt nałożyć masę i wstawić na godzinę do lodówki.
Masa białkowa: białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i cukier waniliowy. Gdy już się rozpuszczą, powoli wlewać galaretkę rozpuszczoną w 1/3 szklanki wody.
Na zgęstniałą już masę serową położyć masę białkową i wstawić na godzinę do lodówki.
Polewa: Wszystkie składniki włożyć do rondelka, wymieszać i na bardzo małym ogniu doprowadzić do wrzenia, nie gotować. Gotową polewę wlać na zastygniętą masę z białek.
Na upieczony i wystudzony biszkopt nałożyć masę i wstawić na godzinę do lodówki.
Masa białkowa: białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i cukier waniliowy. Gdy już się rozpuszczą, powoli wlewać galaretkę rozpuszczoną w 1/3 szklanki wody.
Na zgęstniałą już masę serową położyć masę białkową i wstawić na godzinę do lodówki.
Polewa: Wszystkie składniki włożyć do rondelka, wymieszać i na bardzo małym ogniu doprowadzić do wrzenia, nie gotować. Gotową polewę wlać na zastygniętą masę z białek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz