Składniki
Spód:
- 2 szklanki mąki
- 3/4 kostki masła
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
-
1 kg twarogu śmietankowego zmielonego trzykrotnie
-
5 jajek
-
1/2 szklanki cukru pudru
-
200 ml śmietany kremówki, nieubitej
-
400 g chałwy (użyłam chałwy o smaku waniliowym Odra)
-
1-2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyń (użyłam budyń śmietankowy WINIARY)
Wykonanie :
- Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i cukier waniliowy oraz masło siekamy nożem. Dodać jajko i zagniatać. Rozwałkować, włożyć do formy i nakłuć widelcem (aby się nie wybrzuszyło podczas pieczenia). Potem wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec 15-20 minut.Na podpieczony spód nakładać masę serową.
- Wykonanie masy serowej : Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić pianę sztywną. Żółtka ubić z cukrem, dodać pokruszoną i rozdrobnioną widelcem chałwę oraz zmielony ser. Dodać śmietankę oraz budyń. Dobrze wyrobioną masę połączyć delikatnie z pianą z białek. Całość przelać na podpieczony spód. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60 minut.
Dawno nie jadłam sernika..a ten z chałwą musi byc pyszny..
OdpowiedzUsuńRewelacyjny :)
Usuńwygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńI taki był :)
UsuńZ chałwą - bomba! ;)
OdpowiedzUsuńChałwa i sernik...brzmi wyśmienicie. Jako chałwożerca nie mogę przejść obok niego obojętnie!
OdpowiedzUsuń