Składniki:
- mała główka sałaty lodowej
- 1 papryka zielona
- 1 papryka żółta
- kilka pieczarek
- 200 g fety
Sos:
- 1 saszetka oliwy z oliwek Biolevita
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka octu
- 1łyżka musztardy (najlepiej ostrej wtedy sałatka będzie już dobrze przyprawiona)
- ząbek czosnku (opcjonalnie)
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Liście sałaty umyć i porwać lub pokroić na małe kawałki. Papryki umyć i oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w plastry. Pieczarki obrać i również pokroić w plasterki. Fetę pokroić w kostkę. Na dno miski wrzucić sałatę i resztę składników, można warstwowo tak, aby u góry był ser feta. Składniki sosu dokładnie wymieszać, czosnek rozgnieść i dodać do sosu (ja zrobiłam sos ze szczypta czosnku w granulkach), wymieszać. Polać sałatkę. Można od razu podawać.
Taka trochę do greckiej podobna, pyszotka ;)
OdpowiedzUsuńTroszkę podobna, ale przez pieczarki zupełnie inaczej smakuje :)
Usuńpyszny pomysł:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń