Menu

poniedziałek, 15 lipca 2013

Sałatka z surowymi pieczarkami i fetą

Składniki:
  • mała główka sałaty lodowej
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka żółta
  • kilka pieczarek
  • 200 g fety

Sos:
  • 1 saszetka oliwy z oliwek  Biolevita
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka octu
  • 1łyżka musztardy (najlepiej ostrej wtedy sałatka będzie już dobrze przyprawiona)
  • ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Liście sałaty umyć i porwać lub pokroić na małe kawałki. Papryki umyć i oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w plastry. Pieczarki obrać i również pokroić w plasterki. Fetę pokroić w kostkę. Na dno miski wrzucić sałatę i resztę składników, można warstwowo tak, aby u góry był ser feta. Składniki sosu dokładnie wymieszać, czosnek rozgnieść i dodać do sosu (ja zrobiłam sos ze szczypta czosnku w granulkach), wymieszać. Polać sałatkę. Można od razu podawać.

4 komentarze: