- 1 pęczek botwinki z buraczkami
- pęczek szczypiorku
- pęczek koperku
- 1 ogórek świeży
- sok z cytryny
(opcjonalnie)
- 1 l jogurtu naturalnego
- sól i pieprz do smaku
- jajka
Wykonanie:
Botwinkę oczyścić, buraczki obrać. Pokroić buraczki w kostkę, botwinkę drobno posiekać. Wrzucić do garnka zalać wodą tak aby przykryła wszystko i gotować około 15 minut. W międzyczasie posolić i dodać kilka kropli soku z cytryny. Gdy już buraczki będą miękkie ( nie rozgotowane) zdjąć garnek z ognia. Ostudzić. Ogórka obrać i pokroić w drobna kostkę. Koperek i szczypior posiekać drobno. Jogurty przelać do garnka. Do jogurtów przekładać buraczki, ja robiłam to porcjami, żeby chłodnik nie był za rzadki, w rezultacie przełożyłam całość. Dobrze wymieszać. Chłodnik najlepszy jest na drugi dzień, choć wystarczą też 2 - 3 godzinki aby wszystko przeszło smakiem. Chłodnik podałam z jajkiem ugotowanym na półtwardo. Całość wystarczy na około 4 porcje.
ale ma piękny kolor:)
OdpowiedzUsuńDziękuję, udał się ;)
Usuń