Menu

piątek, 5 lipca 2013

Chłodnik z botwinki

Składniki:
  • 1 pęczek botwinki z buraczkami
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek koperku
  • 1 ogórek świeży
  • sok z cytryny (opcjonalnie)
  • 1 l jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz do smaku
  • jajka







Wykonanie:
Botwinkę oczyścić, buraczki obrać. Pokroić buraczki w kostkę, botwinkę drobno posiekać. Wrzucić do garnka zalać wodą tak aby przykryła wszystko i gotować około 15 minut. W międzyczasie posolić i dodać kilka kropli soku z cytryny. Gdy już buraczki będą miękkie ( nie rozgotowane) zdjąć garnek z ognia. Ostudzić. Ogórka obrać i pokroić w drobna kostkę. Koperek i szczypior posiekać drobno. Jogurty przelać do garnka. Do jogurtów przekładać buraczki, ja robiłam to porcjami, żeby chłodnik nie był za rzadki, w rezultacie przełożyłam całość. Dobrze wymieszać. Chłodnik najlepszy jest na drugi dzień, choć wystarczą też 2 - 3 godzinki aby wszystko przeszło smakiem. Chłodnik podałam z jajkiem ugotowanym na półtwardo. Całość wystarczy na około 4 porcje. 



2 komentarze: