środa, 30 października 2013

Placki ziemniaczane z sosem pomidorowym.

Składniki:
Sos:

  • 25 dag pieczarek
  • 30 dag łopatki wieprzowej 
  • 1 cebula
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 1/2 słoika Lutenicy Premium Rosa
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

  • przepis na placki ziemniaczane znajdziesz < tutaj >
Wykonanie:
Mięso umyć i pokroić w kostkę. Przesmażyć chwilę na oleju. Wrzucić do rondla, dodać lutenicę i pół szklanki wody oraz ziele angielskie. Gotować przez 10 minut. W międzyczasie cebulę pokroić w plastry i zeszklić na patelni, dodać oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki. Dodać do gotującego się mięsa i wlać przecier pomidorowy, osolić i gotować aż mięso zmięknie, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać śmietanę. Placki przygotować według przepisu i podać z sosem.


2 komentarze:

  1. ale dawno już nie jadłam taki placków:) pycha:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam placki ziemniaczane, a połączone z sosem pomidorowym - idealny obiad :)

    OdpowiedzUsuń