sobota, 8 września 2012

Rosół

Rosół jest tradycyjna polską potrawą, która gości na naszych stołach od wieków. Recepturę stale ulepszano, niektóre składniki wyrzucano a inne dodawano. Gotowanie rosołu to prawie jag przygotowanie magicznej mikstury. Trzeba dbać o  pewne zasady...

Składniki dla 2-3 osób 
- 2 ćwiartki kurczaka
- 3 małe marchewki
- 2 małe pietruszki (korzeń)
- kawałek selera (korzeń)
- 1 mała cebula
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren pieprzu
- sól
- natka pietruszki
- natka selera
- suszony rozmaryn ( użyłam rozmarynu firmy Prymat)
- makaron (na zdjęciu makaron 6-jajeczny krajanka Bartolini)

Wykonanie:
Mięso umyć w ciepłej wodzie. Włożyć do garnka i zalać zimną wodą ok 2 - 3 litry. Wrzucić ziele, liście laurowe, ziarna pieprzu ( użyłam produktów firmy Marsyl). Wrzucić pokrojone korzenie warzyw i cebulę. Bardzo ważne jest aby mięso i warzywa zaczynać gotować od zimnej wody, wtedy cały smak mięsa i warzyw przejdzie do wody. Gotować na bardzo małym ogniu, aby rosół nie mętniał. W międzyczasie szumować.  Ciągle gotując na bardzo małym ogniu pod przykryciem. Po czasie, kiedy już nie trzeba szumować, wsypać pół łyżeczki rozmarynu. Rosół solimy pod koniec gotowania, wtedy też ja wrzucam natkę pietruszki i selera (nie posiekaną), aby rosół nabrał jeszcze ładniejszego koloru. Czas gotowania rosołu od początku powinien trwać ok 2 godzin. Po ugotowaniu wyjmuję natki i zbędne warzywa. Zostawiam marchewkę. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Przełożyć na talerz i zalać rosołem. Podawać z marchewką z rosołu i posypać, świeża posiekaną natką pietruszki.

6 komentarzy:

  1. Dobry rosół to już połowa sukcesu ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Edytko, ja bardzo pilnuję by mieć 3 rodzaje mięsa w rosole. Koniecznie drób, wołowina i najlepiej cielęcina ale to rarytas, więc dorzucam indyka.. A jesienią kiedy dzieci zachorują, dodaję kardamonu i długo gotuję. Stary żydowski lek...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj to prawda, rosołek najlepszy na przeziębienie :)

      Usuń
  3. właśnie gotuję wywar według Twojego przepisu... w mieszkaniu pachnie przepięknie, mam nadzieję, że tak też będzie smakować :}

    OdpowiedzUsuń